Egy régebben gyakrabban, de a nagyüzemekben egyáltalán nem használt módszert próbálok most ki, amivel a szőlő méretén, mutatósságán, minőségén lehet javítani mégpedig a gyűrűzést. Az a jó benne, hogy semmilyen vegyi anyag, műtrágya, varázslat nem szükséges hozzá, a szőlő intéz mindent magától.

Hadijelentés...

 2012.07.02. 10:02

Sok panaszra nem lehet okom. A tőkék szépen fejlődnek, a termés mennyiségével sincs baj, sőt néhány tőke esetében inkább az aggaszt, hogy van olyan vessző amin két fürt is található. Le kellett volna dobni a felső fürtöket de mivel azért ez nem jellemző (tényleg csak néhány esetben fordul elő) inkább úgy döntöttünk, hogy megtartjuk és legalább majd saját bőrön tapasztalva összehasonlítjuk az eredményt azokkal a fürtökkel amik "egyke"-ként fejlődtek.

Technikailag, tömören

 2012.04.30. 20:43

No, igazából a permetezési naplót kellene folytatnom hiszen az a bejegyzés tartalmazta tavaly a szőlő munkáit, de inkább most egy új posztban írom le, hogy mi történt tegnap és ma.

Meleg, melegebb, baromi meleg, gatyarohasztó meleg. A leglátványosabb tényező ebben a két napban ez volt. Félő, hogy túl korán jött ez a hőség, még a hétre akár jégeső is lehet a meteorológia szerint. Na mindegy nem károgok, "elég minden napnak a maga baja" majd aggódunk ha itt a jég :-).

defibri.jpgEz a történet egy kaland, nem lesz rövid, sőt már eddig is sok minden történt. A bejegyzés is hosszú lett, de van benne egy csomó kép sőt két videó is. :-)
A szomszédunkban van egy öreg, elhanyagolt szőlő. Beszéltem a tulajdonossal, hogy adja el nekem, de sajnos nem áll szándékában megválni tőle. Szó szót, követett és végül 2011 őszén megegyeztünk abban, hogy 10 évre bérbe adja nekünk művelésre a területet ingyen.

Igyekszem úgy tenni mintha minden rendben lett volna a bloggal az elmúlt 10 hónapban. Persze a fejmosást innen onnan megkaptam a lustaságomért, ezúton is köszönet érte mindenkinek aki szóvá tette.

Szóval egy gyors áttekintés a múltról. A tavalyi oltásnál hagytuk abba. Sajnos ezek egyáltalán nem sikerültek jól, 6 átoltott tőkéből egy sem eredt meg. Erre a témára később még vissza kell térnem mert idén is terítékre kerül különös hangsúllyal mert sok tőkét kell majd átoltanom, úgyhogy szakavatott segítséget kell majd hívnom. (ötletek jöhetnek bátran).

Oltás

 2011.05.27. 08:00

Van néhány tőke szőlőm amit át kellett már oltani mert kihajtott az alany és az előző tulaj ezt nem vette észre. Nagyon szépen kialakította a termőalapokat és tutin termőre metszette ezeket is. Úgyhogy volt 6 tőke vadszőlőm termőre metszve. Nos ezt az állapotot kellett most megszüntetnem.

A borkóstolásról

 2011.05.19. 17:13

Voltam már pár borkóstolón, borversenyen, ahol elmagyarázzák az embernek, hogy mire kell figyelni a bor kóstolásakor. Milyen a bor színe, mozgása a pohárban. Az illatában milyen gyümölcsök vagy fűszerek érezhetőek.Olvastam jó pár kóstolási jegyzetet mely igen szofisztikáltan ír az adott borról, számomra elképzelhetetlen ízekről, illatokról. Mondjuk amikor odáig fajul egy borjegyzet, hogy rothadó föld vagy ázott papírhoz hasonlítják a bor illatát, ízét (ki az az állat aki rothadó földet kóstol?) akkor már általában elveszítem a fonalat.

Permetezési napló

 2011.05.13. 08:00

A "nyílt forráskód" jegyében itt leírom a permetezési naplómat, illetve minden zöld munkálatot amit a szőlőben vétkeztem izé végeztem. :-)

 

 

 

Szeleshát - Merlot Reserve 2007

 2011.01.08. 21:03

Nem szoktam értékelést írni olyan borról, amit ajándékba kaptam - mert még a végén olvassa a posztot az ajándékozó - de ez alkalommal kivételt teszek, mivel ez egy jól sikerült bor úgyhogy remélem olvassa az ajándékozó.

Nos eljött végre ez a nap is, kibontottuk az első palack saját készítésü borunkat. A várakozások a fejtés után lecsihadtak kissé de azért volt egy kis izgalom, gondolom ez azért természetes.

süti beállítások módosítása