Technikailag, tömören

 2012.04.30. 20:43

No, igazából a permetezési naplót kellene folytatnom hiszen az a bejegyzés tartalmazta tavaly a szőlő munkáit, de inkább most egy új posztban írom le, hogy mi történt tegnap és ma.

Meleg, melegebb, baromi meleg, gatyarohasztó meleg. A leglátványosabb tényező ebben a két napban ez volt. Félő, hogy túl korán jött ez a hőség, még a hétre akár jégeső is lehet a meteorológia szerint. Na mindegy nem károgok, "elég minden napnak a maga baja" majd aggódunk ha itt a jég :-).

A szőlő nagyon szépen beindult, vannak tőkék amiken már 10-15 cm hosszú hajtások vannak, viszont a most életre kelő elhanyagolt táblán még csak most készülnek kipattanni az alvó rügyek (olvasom vannak ebben sorstársaim)  A múlt heti esőzés miatt jól megnőtt a fű, úgyhogy kaszáltunk, majd permeteztünk. Thiovit Jet és Ridomil gold volt az első csapás a lisztharmat és peronoszpóra ellen a syngenta permetezési ütemterve szerint (27. oldal). Avval most nem foglalkozom hogy eltérő fejlődési szakaszban vannak a tőkék, megyek a menetrend szerint oszt jónapot. Mást nem is tehetek hiszen általában csak kéthetente jutunk le a szőlőbe. 

Jah kapáltunk is a saját 110 tőkénket, elég is volt. Azért azt valljuk be férfiasan, az hogy a tőkék közötti kapálásra még nem találtak ki valami okosságot azért az botrány, nem is kicsi. Az én irodai munkához szokott punnyadt testem minden porcikája tiltakozik ellene. 

Sokat gondolkodtunk kisöcsémmel, hogy a birtokba vett szőlőnek mi legyen a sorsa. Van benne kb 200 tőke bakművelésű rész azt mindenképp átoltanám kadarkára és gyalogművelésben tehát karó nélkül nevelnénk. A kadarka erős vesszejű úgyhogy 80-100 cm-en csonkázva és összekötözve megáll a "maga lábán" A fényképező gépet persze otthon hagytam, úgyhogy most nincs kép illetve csak ez itt a netről szedett fotó a Spanyol, Riojai ültetvényekről ahol szintén gyalogművelésben nevelik a szőlők nagyrészét.

rioja.jpg

rioja 2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szolonaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr664481169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása