defibri.jpgEz a történet egy kaland, nem lesz rövid, sőt már eddig is sok minden történt. A bejegyzés is hosszú lett, de van benne egy csomó kép sőt két videó is. :-)
A szomszédunkban van egy öreg, elhanyagolt szőlő. Beszéltem a tulajdonossal, hogy adja el nekem, de sajnos nem áll szándékában megválni tőle. Szó szót, követett és végül 2011 őszén megegyeztünk abban, hogy 10 évre bérbe adja nekünk művelésre a területet ingyen.

De kezdjük a történetet a legelején és lássuk hogy állunk az öreg szőlő életre keltésével. Az alapállás szerint a gaz kb 150 cm magas volt. Itt-ott kukucskált csak ki közüle egy-egy igazi túlélő típusú egyed. Nagyon sajnáltam ezeket a tőkéket, látva hogy már nem sok idő és teljesen tönkremennek. Ekkor 2010 őszén határoztam el, hogy legalább egy kis részt megmentek, csak úgy magamnak, hogy lássam, van e még bennük elég élet? Persze ekkor még nem volt megegyezés a szomszéddal a területről, csak úgy partizánakcióban ugrottunk neki.

DSCF4132.JPG

Egy kisebb részt Bence fiammal elkezdtünk kitakarítani. Kemény meló volt, jól el is fáradtunk benne. És hát a látvány sem volt túl szívderítő.

DSCF4135.JPG

DSCF4137.JPG

Ezen a néhány bakművelésű tőkén kívül, megtisztítottunk még 3 rövid sorköz (kb 18-20 méter hosszú) kordonos szakaszt is.

DSCF4145.JPG

A fenti képen azért nem csak a szőlő állapota látszik jól, hanem a támrendszer siralmas helyzete is. Az oszlopok nagy része jobbra balra eldőlve, a sodronyok leszakadva, megnyúlva.
2010 őszén ennyit tudtam tenni ezért a "szerencsétlen" területért. A következő videón talán jobban látszik az eredmény.

2011 őszéig (amikor is megállapodtunk a területről) azon kívül, hogy a megtisztított részt nem engedtem újra elgazosodni valamint az itt lévő tőkéket rendszeresen a miénkkel együtt megpermeteztem, mást nem tudtam csinálni. Bár a célom is csak annyi volt, hogy megmutassa magát a szőlő, képes-e még új életre támadni. No ekkor jött az isteni szikra, és beszéltem kisöcsémmel, hogy volna-e kedve beszállni a szőlő és bor "biznicbe"? Nagy örömömre igent mondott, s mivel ekkorra már a szomszéddal is megbeszéltünk minden részletet felgyorsultak az események. Nekiugrottunk a teljes területnek ami nagyjából 1000 négyzetméteres.

Ugyebár az ősszel kezdtük el a gaz kiirtását ami embert próbáló feladat volt, a nagy melegben - annyira utáltuk csinálni, hogy megfogadtuk soha semmilyen körülmények között nem hagyjuk hogy így elgazosodjon máskor a szőlő. Azután ránk köszöntött a tél és majd csak a metszéssel egy időben folytattuk a terület rendezését.

BILD5877.JPG

Haladtunk a metszéssel és a gazolással, valamint az oszlopok és sodronyok rendberakásával is párhuzamosan. Minden egyes alkalommal mikor dolgoztunk a szőlőben másnap olyan fáradtak voltunk hogy alig bírtunk felkelni :-) de mindenképp megérte. A jobb állapotban lévő tőkék nagyjából ilyenek voltak, itt három fotón mutatom, hogy mit műveltünk vele.

DSCF5878.JPG

DSCF5879.JPG

DSCF5880.JPGAlant a hosszú kordonos sorok láthatóak, ekkor balra még van 3 sor lekaszálatlanul, illetve a támrendszer még nem volt megigazítva.

DSCF5881.JPGAzután folytattuk a munkát persze hétről hétre. A szőlő alsó harmadában van egy nagy körtefa amit alaposan megmetszettünk, így most mint egy magaslat jó hely hogy onnan fényképezzek :-) A legzöldebb területet már tavaly kigazoltuk a fiammal ez a bakművelésű terület fölső része illetve a felette lévő 4 rövid sor kordonos szakasz. A közvetlenül előttünk látható részt - a bakművelésű terület alsó fele - az amit tavaly ősszel kisöcsémmel már rendbe tettünk, ez is zöldül már de még nem annyira mint felette. Végül pedig balra látható 5 hosszú sor kordonos terület az amit idén a metszéssel egy időben hódítottunk vissza az enyészettől. Ez a legfakóbb terület.

DSCF5982.JPG

Csináltam egy szélesebb látószögű képet, hogy jobban látszódjék a mi telkünk (jobbra) és a gondozásba vett terület (balra)

panorama_1.jpg

Az igazat megvallva, jóval nagyobb meló ez mint gondoltam előtte, de mégis ez egy kiváló tapasztalat már eddig is, és a tőkék ifjításával újabb, fontos ismereteket szerezhetünk. Végül ezen a videón már látszik hogy alakulnak az oszlopok és a sodronyok is.

A bejegyzés trackback címe:

https://szolonaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr54461272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exian · http://csabatanya.blogspot.com/ 2012.04.21. 18:42:29

Na, akkor irkáljunk egymásnak hol itt, hol ott :D

Húúú hallod, ez szép teljesítmény és főleg látványos végeredmény. Gratulálok hozzá!

Ha itt beindul az élet, akkor lesz szőlőd/borod bőven, az biztos. Mennyire kezdenek kihajtani a "visszahódított" tőkék?

Egyébként legszívesebben én is ezt csinálnám a tőlünk jobbra lévő elvadult területtel, bár azon nincs szőlő, csak méteres gaz és fiatal akácok (tavaly kitermelték az öregebb akácokat).

ISándor · http://szolonaplo.blog.hu/ 2012.04.21. 22:34:08

@exian:
Ha minden elhalt tőkét és tőkehiányt pótolnék akkor a saját 110 tőkénkkel együtt nagyjából 680 tőke lenne. De ha fele megmarad akkor én már nagyon boldog leszek.

Ezek a tőkék vegyesen viselkednek, mert amiket még 2010-ben a fiammal megtisztítottunk azok ugye egy év előnyben vannak és azok szépen fejlődnek (már ami életben maradt) ott ahol még az alvórügyeknek kell beindulniuk még nem láttam mozgást egy héttel ezelőtt. Ezen a héten nem jutottam le a szőlőbe, úgyhogy bármi megtörténhet.

Üres területre szőlőt ültetni nem kis munka meggondolandó ha nem a tiéd a terület. Nekem így leginkább "csak" munkám van benne, de egy új telepítésű szőlő sok pénzbe is kerül. Gondolom ezért hezitálsz Te is rajta.

exian · http://csabatanya.blogspot.com/ 2012.04.21. 22:47:43

Megnéztem a képeket megint, és azt kell mondanom, hogy tényleg szép munkát végeztetek, nem semmi. Tök jó, hogy újra blogolsz.

Igen, nincs pénzem annyi, hogy új területet telepítsünk, meg idõ sem lenne a plusz munkára. Egyszerûen csak rossz nézni a parlagon heverõ területet mellettünk. A másik szomszédos terület eladó, azon kisebb foghíjas vörös szölö van, MOST MÉG menthetô lenne, de sajnos nincs 800ezrem.

ISándor · http://szolonaplo.blog.hu/ 2012.04.22. 08:34:15

@exian: Hát igen, a pénz nagy úr. Nálunk is ez a helyzet. Ilyenkor az ember abból főz amije van :-) De majd egyszer biztos megadja a Jó Isten, hogy legyen egy rendesebb saját szőlőnk !!!

Addig meg, tanulunk legalább nem?

bartajo 2012.12.07. 23:44:47

Tisztelt Sándor! Örülök, hogy rá találtam erre az oldalra.
Volt részem szinte azonos munkálatokba. Tudom, hogy
mennyi verejtékkel jár. Hozzád hasonlóan fotóztam
és videóztam a munkálatokat.
Kérdéseim: Sándor kérlek áruld el kb. mennyi a kipusztult, ,
ki nem hajtott tőkék száma, százalékba kifejezve?
Két éve elhanyagolt, eladásra szánt, 1 ha oltásszőlő ültetvény
mennyit veszít értékéből , pénzbe kifejezve?. Köszönet.

mi legyen? 2017.05.30. 23:45:45

Jó estét!

Nagy érdeklődéssel olvastam az öreg szőlő újjáélesztéséről szóló bejegyzést. Érdeklődöm, hogy fut-e még a projekt, vagy idő/pénzhiány miatt leállt.

Válaszát megköszönve, üdvözlettel: K.Z.

ISándor · http://szolonaplo.blog.hu/ 2017.06.07. 17:35:46

@mi legyen?:
Üdvözlöm,
Sajnos sok fáradság után le kellett állítanunk a projektet 6 évig élt a dolog, de mivel a testvérem akivel belevágtunk hosszabb időre külföldre ment dolgozni, egymagamnak pedig már nagyon sok lett volna innen Budapestről lejárni Ságvárra a szőlő miatt. Nem könnyű ezt így leírnom de be kell látni, hogy az ilyen öreg szőlők esetében talán jobb megoldás lett volna beszántani az egészet és újat telepíteni helyette. Nagyon sok betegséggel kellett küszködnünk őszintén szólva nem nagyon érte meg a fáradtságot.
üdv
Sándor

mi legyen? 2017.06.20. 01:37:22

Kedves Sándor!

Köszönöm a válaszát, sajnálom, hogy így alakult.

Üdvözlettel: K.Z.
süti beállítások módosítása