Igyekszem úgy tenni mintha minden rendben lett volna a bloggal az elmúlt 10 hónapban. Persze a fejmosást innen onnan megkaptam a lustaságomért, ezúton is köszönet érte mindenkinek aki szóvá tette.

Szóval egy gyors áttekintés a múltról. A tavalyi oltásnál hagytuk abba. Sajnos ezek egyáltalán nem sikerültek jól, 6 átoltott tőkéből egy sem eredt meg. Erre a témára később még vissza kell térnem mert idén is terítékre kerül különös hangsúllyal mert sok tőkét kell majd átoltanom, úgyhogy szakavatott segítséget kell majd hívnom. (ötletek jöhetnek bátran).

A szüretig minden rendben ment, kéthetente permeteztem a menetrend szerint (ezt idén is előretervezetten így fogom csinálni nekem nagyon bevált). Aztán jött a szüret.

A saját szőlőnk, mely muscat ottonel, nagyon szépen beérett, viszont a kevés csapadék miatt jónéhány, már töppedt szemet is szüreteltünk. A mustot rendkívül kíméletesen préseltük szinte csak a saját súlya alatt volt és csak a színmustot használtuk fel. Mint utóbb kiderült ez ebben az évben nem feltétlenül volt jó döntés, mert a rengeteg cukor mellett (24 fok) nem sok sava maradt a bornak, talán ha alaposan kipréseltük volna a szőlőt akkor ez nem így alakul. Préselés után a must ment az üvegballonba. Szépen forrt, az első fejtéskor kapta az alapként, majd később még egy második fejtést is kapott. Ülepítőszert nem adtam hozzá mert nagyon kevés borunk lett a saját szőlőből írd és mond, összesen csak 4 liter. Édeskés de szép tiszta lett a bor. Az asszonynak nagyon ízlett pedig ő egyáltalán nem boros. Hát kell ennél nagyobb elismerés? :-)

Ezzel párhuzamosan vásároltunk az egyik szomszédunktól kb 100 kg vegyes fehér szőlőt. Ebből hasonló eljárással készült a bor, csak ez kapott az első fejtés után egy deritonos ülepítést. A részletekre most nem is nagyon térnék ki, inkább annyit említenék meg hogy a már elkészült bort beneveztük a Promontorium Borlovagrend budafoki termelői borversenyélre.

A bort felcímkéztem és még nevet is kapott. "Tanulópénz" lett a keresztségben, száraz vegyes fehér szőlőből. A képen a 7-es sorszámot kapta az előzetes besorolásban.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A borokat a 20 pontos skálán értékelték. A miénk 17,52 pontot kapott ami ezüst fokozatú minősítést jelent. Nagyon örültünk neki kisöcsémmel együtt, még akkor is ha ez csak épphogy ezüst (17,51-től kaptak a borok ezüst minősétést), de hát mégiscsak a mi borunk. Persze, hogy jól esik az embernek minden jó szó. Az értékelés során azt mondták róla, hogy "tiszta, szép savakkal rendelkezik, jó ivású bor" Hát... ők tudják, remélem tudják :-)

Mindenesetre a bor gyorsan fogy, a 45 literből ami készült, már nincs 10 liter szerintem, talán ez mondja el a legtöbbet.

A következőkben beszámolok egy nagy és fáradtságos kalandról, ugyanis megegyeztünk a szomszéddal, hogy 10 évig biztosan nem adja el a szőlőjét ezért azt mi "ingyen" béreljük tőle. Egy 7-8 éve elhanyagolt szőlő felújítása nem kis munka úgyhogy lesz miről beszélni.

A bejegyzés trackback címe:

https://szolonaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr714373618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bolygo_Hollandi 2012.04.09. 22:36:01

Olyan érzékletesen írod le, hogy szívesen megkóstolnám ezt a jóivásút :)
További jó munkát, kitartást a felújításhoz, és ne aggódj, a szomszéd rétje mindig zöldebb :)

exian · http://csabatanya.blogspot.com/ 2012.04.10. 10:22:23

Először is: nagyon stílusosan és szívhezszólóan a legjobbkor támadtál fel, a feltámadáskor :) Akár csak Jézus. Ennek örülök!

Másodszor is: wow, gratulálok, az ezüst az igen szép eredmény. Én végül idő és egyéb hiány miatt nem tudtam erre a versenyre nevezni, de azért kösz, hogy ajánlottad mailban. Majd talán legközelebb.

Harmadszor is: 100kg szőlőből 45 liter bor lett? Akkor tényleg kíméletes lehetett a préselés. Valóban jól fogy, nekünk még mindig van a 2010-esünkből is 20-25 palack és a 2011est még "meg sem bontottuk" :) Az hordóból egyáltalán nem lesz fogyasztva, az egész palackozva lesz 1-1.5 hónap múlva (gigantikus 110L). Na de bocs, ez nem az én blogom :D

Szóval üdv még egyszer, várjuk az új bejegyzéseket!

ISándor · http://szolonaplo.blog.hu/ 2012.04.10. 10:35:54

@Bolygo_Hollandi:
Ha "váratlanul hazánkba látogatsz" szólj előtte :-) és akkor kerítünk a kóstolásra lehetőséget :-)

ISándor · http://szolonaplo.blog.hu/ 2012.04.10. 10:44:27

@exian:

Köszönjük a gratulációt jól esik minden biztató szó. Remélem nem csak "szűzkéz" effektus volt.

Sok minden játszott közre abban, hogy "csak" 45 liter lett.
- a szőlők egy része már töppedt volt
- a csapadékhiányos év miatt amúgy is kevés volt a lékinyerés
- valóban alig préseltük a szőlőt
- átfejtéskor nem spóroltunk úgyhogy mindkét alkalommal maradt bőven az alján amit már nem fejtettünk át

Szóval így lett a végén 45 liter kész bor, de nem bánom végülis nem üzleti vállalkozásban készül.

Mit csinálsz majd a 110 liter boroddal, adsz el belőle vagy az egész saját "használatra" készül? Bár 110 liter azért el tud fogyni a családban, főleg ha népesebb :-) mint a miénk.

exian · http://csabatanya.blogspot.com/ 2012.04.10. 11:03:09

Na ná, hogy elfogy. Simán és gyorsan :) És természetesen csak saját fogyasztásra készül, nem eladásra. Igazából nálunk ez nagyon nagyon kevésnek számít egyébként, normális, vagyis jobb években a 250-300L is meg volt régebben. 2010-ben is valamivel több, 180L lett (pedig ugye, elvileg, rosszabb év volt, mint 2011). Abból van még úgy 20L.

Valamivel több volt 2011-ben egyébként, mint 110L, mert volt még hozzá 35L vörösborunk is, így összesen kb. 150-160L lett. De még ez is nagyon kevés, jövőre én is tervezek venni legalább 100-150kg szőlőt, mert üresen konganak a hordóink :) Ha idén is kevés lesz a szőlőmennyiség, akkor feltétlenül kell "egy kis mellékes", mert már tényleg a hordók rovására megy a dolog. Na meg fogy is a bor rendesen... elfogyna még dupla ekkora mennyiség is bőven :D Megaztán, van 1-2 hordónk, amik már 2 vagy 3 éve is üresen állnak, úgyhogy nincs kizárva, hogy idén csinálunk egy kis kapásbort is :) (törkölyre víz+cukor). Természetesen szigorúan külön kezelve, a régi hordókba.
süti beállítások módosítása