Egy régebben gyakrabban, de a nagyüzemekben egyáltalán nem használt módszert próbálok most ki, amivel a szőlő méretén, mutatósságán, minőségén lehet javítani mégpedig a gyűrűzést. Az a jó benne, hogy semmilyen vegyi anyag, műtrágya, varázslat nem szükséges hozzá, a szőlő intéz mindent magától.

Annyit érdemes tudni a szőlő biológiájáról hogy a tápanyag áramlás a gyökértől a hajtáscsúcs irányába a vessző belső fás részén halad, míg a levelek által létrehozott tápanyagok a külső háncs részen át vándorolnak lefelé a felhasználási vagy raktározási hely felé. Azaz ha a fürt fölött lévő levelek által megtermelt tápanyagokat a fürt alatt megakasztjuk, nem engedjük a gyökérzetbe vándorolni, akkor az felhalmozódik többek között a fürtben is.

Úgy tudjuk ezt elérni hogy közvetlenül a vessző fürt alatti részén 3-6 mm szélességben a vesszőről a háncsot körben, gyűrűszerűen eltávolítjuk. Így a tápanyagok kénytelenek lesznek a gyűrű feletti hajtásrészekben illetve a fürtben felhalmozódni ami reményeim szerint, szebb, nagyobb zamatosabb fürtöt fog eredményezni. 

Két hátulütője van a dolognak. Egyrészről jelentős élő munka még ha erre a célra kialakított gyűrűző fogót is használ az ember, másrészt meg a gyökérben eltárolt tápanyag mennyiséget csökkentjük evvel ami a tőke legyengüléséhez vezethet, tehát tőkénként max 1-2 vesszőn célszerű alkalmazni ezt a módszert.


A műveletet a virágzás után, zsendüléskor célszerű elvégezni. Mostanra már talán kicsit kései a dolog, bár szerintem a fürtnek így is mindenképp javára fog válni.

BILD6198.JPG

Sniccerrel (tapétavágó penge) vágtam át a háncsot de léteznek gyűrűző fogók is.

BILD6193.JPG

Naná, hogy nem volt nálam mérőszalag ezért maga a sniccer lesz az etalon na meg persze a tőkén lévő többi fürt, amin lemérhetem majd a fejlődést.

A bejegyzés trackback címe:

https://szolonaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr814635816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exian · http://csabatanya.blogspot.com/ 2012.07.10. 11:16:24

És a már lehántolt rész nem tud újra "elfásodni" (hamar)? Egyébként érdekes és újdonság, erről még nem hallottam/olvastam. Kösz.

ISándor · http://szolonaplo.blog.hu/ 2012.07.10. 13:46:56

Azt nem tudom, hogy a háncs visszanő-e, bár gyanítom hogy valamennyire tud regenerálódni hisz a természetes sérülések is begyógyulnak egy bizonyos szintig. Valószínűleg ezért kell a legalább 3-6 mm széles gyűrű hogy ez ne következhessen be, de a hétvégén megyek le Ságvárra úgyhogy majd beszámolok róla hogy mi a helyzet.

weinbau 2012.07.20. 00:43:19

Na ehhez nincs türelmem. :) Marad az egészséges terméskorlátozás. Ezt egyedül tőkénként megcsinálni... tiszteletem. :)

ISándor · http://szolonaplo.blog.hu/ 2012.07.20. 07:58:38

@weinbau:
Ó nem, nálam sincs beállítva a "termesztési technológiába" :-) Egyszerűen csak kipróbálom, játék semmi több.

Más: Hogy állsz a sorközök növényesítésével, van már tapasztalat? Na de inkább ezt a kérdést felteszem a Te blogodban
weinbau.blog.hu/2012/04/07/vetes_553

exian · http://csabatanya.blogspot.com/ 2013.11.30. 12:21:31

Sándor, mi van veled? Gémóver? :(

topi91 2019.02.26. 07:37:56

Tudnátok abban segíteni.hogy melyik szôlôfajtát hány szemre kell metszeni? A termés optimalizálása végett. Például Othello. Isabella. Úgy tudom.hogy AZ Isabella akkor terem ha sok szemre van vágva.
süti beállítások módosítása