Hadijelentés...

 2012.07.02. 10:02

Sok panaszra nem lehet okom. A tőkék szépen fejlődnek, a termés mennyiségével sincs baj, sőt néhány tőke esetében inkább az aggaszt, hogy van olyan vessző amin két fürt is található. Le kellett volna dobni a felső fürtöket de mivel azért ez nem jellemző (tényleg csak néhány esetben fordul elő) inkább úgy döntöttünk, hogy megtartjuk és legalább majd saját bőrön tapasztalva összehasonlítjuk az eredményt azokkal a fürtökkel amik "egyke"-ként fejlődtek.

Betegség egyenlőre még nem ütötte fel a fejét, köszönhető ez az időjárásnak és annak, hogy a permetezési menetrendet szigorúan tartottam idáig (két hetente permeteztem). A most hétvégén esedékes fordulót viszont amíg kitart ez a meleg száraz idő elnapoltuk.

A szomszéd felújított szőlője is szépen fejlődik egy két napperzseléstől és pár tőke (talán vas) hiánybetegségétől eltekintve nincs bajuk. Összességében eddig tényleg minden szépen alakul, csak maradjon is így.

Jövő héten már-már fürtzáródás szakaszába érkezünk, ezért még egy kontakt szeres kezeléssel megszóróm a fürtöket, utána erre már nem lesz lehetőség.

Alant pár kép a jelenlegi állásról kezdve egy ilyen volt ilyen lett képpel a megifjított öreg szőlőből.

DSCF5974.JPG


Az öreg szőlő a tavaszi "nagytakarítás" után.

DSCF6142.JPG

Nem gondoltam volna, hogy a több mint 5 éve elhanyagolt tőkék ekkora számban beindulnak. A tőkék közötti fű mellett lassan megjelennek egyéb más gyomok is. Ami azért jó mert ezt a gyorsan és magasra növő fűfélét (az alsó szomszéd sásnak nevezte) visszafojtja kissé és így nem kell majd annyit kaszálni.

DSCF6137.JPG

DSCF6138.JPG

Egy - két ilyen nap perzselést találtam. Remélem nem fertőző leromlásról van szó.

DSCF6149.JPG

Ez meg valami hiánybetegség szerintem, talán vas?

DSCF6139.JPG

DSCF6140.JPG

No itt meg az egyik szemem nevet, a másik meg sír. Mert ha van bőven termés az ugyibár nem rossz :-) de nincsenek ezek a tőkék túlterhelve vajon? No majd kiderül hisz nem sok ilyen van tehát össze tudom hasonlítani az egy vessző, egy fürt alapelv szerint neveltekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://szolonaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr944550263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exian · http://csabatanya.blogspot.com/ 2012.07.03. 21:19:19

Nálam is jellemző, hogy vannak vesszők, amin 2, vagy akár három fürt is van. Viszont van kb. 70 tőkém, amin egy gramm szőlő nem lesz. Ami azért sok, ha azt nézzük, hogy az össz. tőkeszám 260. A 70 termés nélküli tőke minimum 100L bor kiesést jelent. De ez így volt már tavaly is, meg azelőtt is, ezek a tőkék egyszerűen nem képesek (már, vagy még?!?!) termést hozni. Ha jövőre sem lesz rajtuk semmi (idén szigorú tőkenyilvántartást és leltárt vezetek), akkor kivágom és ültetek helyettük újakat.

ISándor · http://szolonaplo.blog.hu/ 2012.07.04. 15:44:27

@exian:
Hát nem is tudom, szerintem nézz utána, hogy a fajtának megfelelő metszésmódot alkalmazol-e. Van egy ilyen halvány olvasmány emlékem, hogy ha túl kevés rügyszámra metszünk akkor inkább vesszőt növeszt a tőke semmint fürtöt. Az meg, hogy túl "kevés szem" persze fajtafüggő.... gondolom, de lehet hogy tévedek.

exian · http://csabatanya.blogspot.com/ 2012.07.04. 15:57:46

Lehet, bár az elmúlt 2 évben próbáltam ezeket a tőkéket többféleképpen is metszeni: egyik mód sem vált be. Egyszerűen vannak "messziről felismerhető" tőkék, amik ugyanolyanok és nincs rajtuk termés, de hajtás is alig-alig. Szerintem az történhetett, hogy olyan fajtát szaporított vagy pótolt a Nagyapám, amik eleve valami hitvány fajtától származtak. Kicsi, fejletlen hajtásaik vannak és a levelük is apró és nem szép zöldek, hanem nagyon halvány zöldek, majdnem sárgák.

exian · http://csabatanya.blogspot.com/ 2012.07.04. 15:58:53

Majd csinálok fotót 1-2 ilyen szőlőmről, hátha valaki felismeri, vagy legalább azt, hogy mi lehet a baj.

exian · http://csabatanya.blogspot.com/ 2012.07.04. 16:03:11

Egyébként milyen fajta az alsó képeken láthatóak?

ISándor · http://szolonaplo.blog.hu/ 2012.07.04. 16:49:27

@exian: Jó ötlet, írj róla egy postot érdemes ezt jobban körüljárni.
Az alsó képen ottonel muskotály van.

exian · http://csabatanya.blogspot.com/ 2012.07.04. 17:10:07

Köszi, csak azért kérdezem, mert vannak tőkéim, amiken megszólalásig hasonló szerkezetű és kinézetű fürtök és levelek vannak, szerintem akkor nekem is valamilyen muskotály lehet. Majd ha beérett, akkor az ízéről jobban kiderül, a muskotályos fajtákat azért fellehet ismerni. Tavaly még nem csináltam tőkeleltárat-nyilvántartást, így nem tudom, hogy melyik tőke milyen. Idén felírok mindent, amit csak lehet.
süti beállítások módosítása