Ma reggel átfejtettem a mustot, a durva seprő szépen leülepedett, hozzáadtam a bentolitot, 15 dkg cukrot, és a kéndioxid vizes törzsoldatát. Minden adalékanyagból pontosan annyit amennyi 5 literhez kell. A mennyiségek csekélysége miatt mindent fecskendővel mértem ki.
Estére szépen tovább ülepedett a must megint átfejtettem így már a finom seprőről is levéve (bár ma olvastam RAMBO blogjában hogy ő a finomseprűn rajtahagyja mert így az almasavbontó bacilusoknak több tápanyag jut. Mindegy erről már lemaradtam, majd jövőre.)
Szóval átfejtés után must a palackban, szigorúan meghagyva a forrásnak szükséges helyet, illetve vettem egy kis kotyogót amit beleillesztettem egy kifurt parafadugóba, így a keletkező széndioxid eltávozhat és remélhetőleg nem kap levegőt (bár eleddig már annyi levegőt kapott szerencsétlen must, hogy akár kádban is erjedhetne)
A dugót kifurtam középen
A kotyogó alja szerencsére kúpos, így jól illeszkedik a
dugóba.
Kicsit nagy ez a dugó de azért tömít rendesen.
A késztermék, innentől már a baktériumoké és az
élesztőgombáké a főszerep.