A szüret ideje: - 2010 szeptember 18 szombat
Időjárás: - Borús, esőbe hajló, párás idő, 20 fok
Teendő: - Szüretelés
A szüret gyorsan zaljott lévén kevés még a szőlő, nem mértem meg hogy hány kiló lett de mintegy 11 liter must lett a borszőlőből illetve egy kosárnyi a csemegeszőlőből.
A borszőlőt nyomban bogyóztuk és kisajtoltuk, kézzel csináltunk mindent, nem lett volna értelme összepiszkolni a prést. A bogyókat egy befőttes üvegben egy sodrófa és egy krumplinyomó segítségével megroppantottuk majd a levét leöntöttük. A maradékot kézzel préseltük. Ságváron nem volt szűrőnk ezért hazahoztuk a mustot és itthon szépen átszűrtük. A must 16,5 fokos volt, nem is olyan rossz a profik is hasonlóról számoltak be.
Eredtileg mind a 11 litert mustként szerettem volna "felhasználni" de legnagyobb örömömre hazafelé az Auchan borászati vásárt rendezett, úgyhogy vettem pár dolgot:
Unikén törzsoldad (kéndioxid 5%-os vizes oldalta)
Unikén borélesztőt (fehérszőlőhoz)
Unikén bentolit Supert (derítéshez)
A tervem a következő:
Bentolittal derítek, ehhez bekevertem a bentolitot ma este, ez reggelig pihen, reggel hozzáadom a musthoz a bentolitot némi cukrot, és ként a musthoz. Ülepedés után átfejtem és hozzáadom a borélesztőt. A must hűtőben van tehát nem fog elindulni holnapig a forrás de utána nem tudom mi lesz a lakásban meleg van a hűtőben meg hideg.... majd csak lesz valami.
A "termés" :-) 11 liter jó fanyar must
A must 16,5 fokos