Az első szüret

 2010.09.19. 20:07

A szüret ideje: - 2010 szeptember 18 szombat

Időjárás: - Borús, esőbe hajló, párás idő, 20 fok
Teendő: - Szüretelés

A szüret gyorsan zaljott lévén kevés még a szőlő, nem mértem meg hogy hány kiló lett de mintegy 11 liter must lett a borszőlőből illetve egy kosárnyi a csemegeszőlőből.

A borszőlőt nyomban bogyóztuk és kisajtoltuk, kézzel csináltunk mindent, nem lett volna értelme összepiszkolni a prést. A bogyókat egy befőttes üvegben egy sodrófa és egy krumplinyomó segítségével megroppantottuk majd a levét leöntöttük. A maradékot kézzel préseltük. Ságváron nem volt szűrőnk ezért hazahoztuk a mustot és itthon szépen átszűrtük. A must 16,5 fokos volt, nem is olyan rossz a profik is hasonlóról számoltak be.

Eredtileg mind a 11 litert mustként szerettem volna "felhasználni" de legnagyobb örömömre hazafelé az Auchan borászati vásárt rendezett, úgyhogy vettem pár dolgot:

Unikén törzsoldad (kéndioxid 5%-os vizes oldalta)
Unikén borélesztőt (fehérszőlőhoz)
Unikén bentolit Supert (derítéshez) 

A tervem a következő:
Bentolittal derítek, ehhez bekevertem a bentolitot ma este, ez reggelig pihen, reggel hozzáadom a musthoz a bentolitot némi cukrot, és ként a musthoz. Ülepedés után átfejtem és hozzáadom a borélesztőt. A must hűtőben van tehát nem fog elindulni holnapig a forrás de utána nem tudom mi lesz a lakásban meleg van a hűtőben meg hideg.... majd csak lesz valami.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


A "termés" :-) 11 liter jó fanyar must

 

 

 

 

 

 

 

 

 


A must 16,5 fokos

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szolonaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr962308430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása